Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής,

στην 22η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 31-8-2011.

Εκ προοιμίου, δύο πρώτες παρατηρήσεις  από  Α. ΕΝ. Κ. για ότι ακολουθεί  
1. Η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ  απουσιάζει παντελώς.
2. Το κείμενο που ακολουθεί, τα στοιχεία που δίνονται, η αποτίμηση των μέχρι σήμερα  πεπραγμένων  και όλα τα άλλα ήταν και είναι δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει και να υπάρχει από τις Υπηρεσίες του ΕΣΔΚΝΑ. Οι υπηρεσίες φαίνονται  και αυτές απούσες.
Πρέπει, ως εργαζόμενοι, να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θέτει η εισήγηση και να διαμορφώσουμε  την θέση μας . Όσοι ακόμη νομίζουν  ότι είναι νωρίς να δούμε  ποιο είναι το αντικείμενο του ΕΣΔΚΝΑ και τι κάνουμε,  ακολουθούν λάθος δρόμο...  

«Όπως με συνέπεια μέχρι σήμερα συζητήσαμε, κατ’ επανάληψη, το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, έτσι και τώρα θεωρώ πως πρέπει να ενημερωθούμε όλοι για τις εξελίξεις του θέματος.
Για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για τις προοπτικές που διαφαίνονται.
Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω πως πρέπει να επαναβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά την αταλάντευτη θέλησή μας να αγωνιστούμε, για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που κατατάσσει τη χώρα μας κάτω και από τις χρεοκοπημένες. Στις βρώμικες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.

Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό που είχαμε εξαγγείλει και δεσμευτεί προεκλογικά, από την πρώτη μέρα της εκλογής μας και τη λειτουργία του νέου θεσμού, το θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα και επιδίωξη. Τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών και των λυμάτων,.

Μας πνίγει το σκουπίδι και οι περισσότεροι από 100.000 βόθροι που ρυπαίνουν το έδαφος και το υπέδαφος της ιστορικής αυτής γης που λέγεται Αττική.
Θέσαμε, λοιπόν, ως πρώτο στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική Διαχείριση των Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.

Τονίζω, όπως έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη λύση αυτών των δύο μεγάλων προβλημάτων. Τα Απορρίμματα και τα Λύματα που ταλαιπωρούν την Αττική μας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ τηλεγραφικά στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν από την 1 Ιανουαρίου, που δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα, μέχρι την 1 Ιουλίου που αναλάβαμε την αρμοδιότητα του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Γι’ αυτό σας παραθέτω ενδεικτικά τις επαφές που έχω κάνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η ηχηρή σιωπή του σωματείου..

Σε ένα σχόλιο μου την προηγούμενη εβδομάδα για την στάση του σωματείου εργαζομένων κατά  την συζήτηση στο ελεγκτικό συνέδριο της  αίτησης αναθεώρησης της αποκεντρωμένης διοίκησης κατά της πρωτόδικης απόφασης που είχε παρθεί με την προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ,  διατύπωνα το εξής ερώτημα : «Το ερώτημα είναι το σωματείο των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ  θα παρέμβει; Και αν παρέμβει υπέρ ποιου θα παρέμβει; Υπέρ της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και του ΕΣΔΚΝΑ; Ή υπέρ  της ΠΟΕ-ΟΤΑ;»
Τελικά στην πραγματικότητα τα έκαναν όλα εκτός από το να παρέμβουν υπέρ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.                                   Έβγαλαν μια ανακοίνωση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» που δεν έλεγε  τίποτα για την επίμαχη σύμβαση- ξεπούλημα  και τις τεράστιες ευθύνες αυτών που την υπέγραψαν, (δηλαδή της ΕΕ και του κ Χιωτάκη) και την Δευτέρα που συζητήθηκε η προσφυγή φρόντισαν να εξαφανισθούν .
Άφησαν μόνους τους τον Μπαλασόπουλο την Ασημακόπουλου και τον δικηγόρο να υπερασπιστούν την ΠΟΕ-ΟΤΑ και το δικαίωμα του ΕΣΔΚΝΑ, να είναι αυτός ο φορέας που μελετάει, σχεδιάζει, αναθέτει και λειτουργεί τα έργα διαχείρισης .
Η πλειοψηφία του σωματείου με την στάση της «φώναξε» ΑΠΩΝ για να την ακούσει η εργοδοσία.
Σε πείσμα όλων ημών των κινδυνολόγων και των ψιθυριστών που είμαστε και στο ελεγκτικό  και στο Τιτάνια και στο Ιμπέριαλ και στις συνεδριάσεις της ΕΈ και όπου χρειαστεί για να μας βρίσκουν μπροστά τους η Κυβέρνηση , η εργοδοσία και οι εργολάβοι.
ΥΓ.1 ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΔΚΝΑ δήλωσε στο ελεγκτικό πως στην συνεδρίαση τη ΕΕ για την υπογραφή της σύμβασης είχαν καλέσει και τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γ Χαρίση. Μήπως ξέχασε ο κ. δικηγόρος ότι ο Γ. Χαρίσης ήταν στην συνεδρίαση με το έτσι θέλω και με σκοπό να μην πάρει καμιά απόφαση η ΕΕ;
ΥΓ.2 η στάση του σωματείου απέναντι στην διοίκηση μου θύμισε εκείνο το παλιό τραγουδάκι του Δ Σαββόπουλου.. «σ ευχαριστώ ώ εταιρεία που εν αφθονία μου παρέχεις …»