Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στο Διεθνές Συνέδριο "Αειφόρος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων"Αθήνα 2012 ...λίγο μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ “Rio+20″





ΔΙΕΘΝΕΣ   ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αειφόρος  Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων

28-29 Ιουνίου

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο               Δήμος Παπάγου-Χολαργού



Ολοκληρώνεται σήμερα το Διεθνές  Συνέδριο  "Αειφόρος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων" που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του .Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  και του  Δήμου Παπάγου-Χολαργού. 
Ένας επιστημονικός διάλογος  που γίνεται υπό το βάρος της πλήρους  αποτυχίας   της  Συνόδου του ΟΗΕ “Rio+20″ .

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την  εξορθολογισμένη διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα,  μπορεί να είναι ο βασικότερος παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα και να αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
Χρειαζόμαστε «Πολιτικές και σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων»  για  την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, την ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας και της παραγωγής των αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση.
Εργαλείο αυτής της πολιτικής είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων  προγραμμάτων που λαμβάνουν υπόψη τους και αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά  χαρακτηριστικά  σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό  και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν θέσεις εργασίας  και δεν φέρνουν πρόσθετα οικονομικά βάρη στον πολίτη. Επιλογή-μονόδρομος στις σημερινές οικονομικές συνθήκες  της χώρας.
Αυτό είναι  η σκέψη- συμπέρασμα της εργασίας που παρουσίασα σστο Συνέδριο και θέλω να μοιραστώ  μαζί σας.

29-6-2012
 Γ.Ασημακοπούλου

Υ.Γ. 
1.Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους υποστήριξαν τη προσπάθεια μου και ιδιαίτερα τον συνάδελφό μου Παντελή Καρακάση, Γεωλόγο,Msc  in contaminated land and  ground water.
2. Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Το blog της Α.ΕΝ.Κ. είναι στη διάθεσή τους για τη δημοσίευση των εργασιών τους εφόσον το επιθυμούν.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Υποστηρικτικό Υπόμνημα για το «Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας»


Η υπουργική απόφαση μιλά για όσους απασχολούνται στη μεταφορά . Η γνώμη μας είναι ότι εάν ο νομοθέτης ήθελε να περιορίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  στους εκτελούντες  το μεταφορικό έργο  θα έλεγε «οι οδηγοί απορριμματοφόρων», κάτι που δεν κάνει!

 (έχει δοθεί στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ώστε να συνοδεύει αίτμα τροποποίησης  Υπ. Αποφ.)

Θέμα: Υποστηρικτικό Υπόμνημα για το «Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας»




Α.  Η επικινδυνότητα και το ανθυγιεινό του εργασιακού περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων χαρακτηρίζει  το σύνολο του χώρου των εγκαταστάσεων/ δραστηριότητων, εκ της φύσεως των εγκαταστάσεων, και επιβαρύνει την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων ανεξαρτήτως της ειδικότερης εργασίας -ειδικότητας των απασχολούμενωνΟ βαθμός επικινδυνότητας & ανθυγιεινού της εργασίας αυξομειώνεται στις ειδικότερες  θέσεις εργασίας αλλά δεν είναι πουθενά μηδενικός.



Αυτό γιατί:

1.         Οι αέριοι ρύποι, οι οσμές και η σκόνη, ρύποι επιβαρυμένοι και με μολυσματικούς  παράγοντες παράγονται, διακινούνται και επικάθονται σε όλο το χώρο όπως και μεταφέρονται κατά περίπτωση εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων. Είναι προφανές ότι η συγκέντρωση των ρύπων είναι μεγαλύτερη εντός των ορίων των εγκαταστάσεων  όπου και παράγονται.

Γι αυτό ακριβώς και προκειμένου να μην μεταφέρονται μολυσματικοί παράγοντες εκτός εγκατάστασης οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια,  να εργάζονται με φόρμες εργασίες που παραμένουν προς πλύσιμο στην εγκατάσταση  κλπ.

2.          Οι εργαζόμενοι συνεχώς και  καθ΄ όλο το ωράριο εργασίας υποχρεούνται να βιώνουν  την οσμή και την θέαση των απορριμμάτων. Μάλιστα μέρος εξ αυτών υποχρεούνται να έχουν άμεση σωματική επαφή με τους σωρούς των χύδην απορριμμάτων. Αυτό που αξιολογείται ως αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσον αφορά στις επιπτώσεις για τη  χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, για τους εργαζόμενους  συνιστά  σαφή επιβάρυνση στον ψυχισμό τους.

3.  Η  απόπειρα λαθραίας εισόδου στους χώρους συνιστά παγιωμένη κατάσταση με συνέπεια οι εργαζόμενοι προσερχόμενοι στην εργασία τους να τελούν σε φόβο .

4.  Τα παραπάνω είναι κοινά για όλους και μεγενθύνονται ή και προστίθενται περαιτέρω παράγοντες επικινδυνότητας στις διάφορες θέσεις εργασίας. Δονήσεις, Θόρυβος, επικινδυνότητα σωματικής ασφάλειας κλπ.